Zeggenschap behouden bij overdracht van aandelen
Zeggenschap behouden. U bent de oprichter van uw bedrijf. Of (nog) grootaandeelhouder daarvan.
U wilt 1 of meerdere medewerkers als aandeelhouder laten deelnemen in uw bedrijf.
Of een externe aandeelhouder en/of investeerder aantrekken.
Doch u wilt wel de (doorslaggevende) zeggenschap behouden in uw bedrijf.
Als u aandelen in uw onderneming wilt overdragen en de zeggenschap wilt behouden, kan op meerdere manieren de zeggenschap bij u blijven. Ik noem er enkele:
- Zorg ervoor dat u (enig) statutair directeur blijft, met de dagelijkse leiding over uw bedrijf;
- Maak goede afspraken over het behouden van de zeggenschap in uw bedrijf via een op maat gemaakte aandeelhoudersovereenkomst. Vooral van belang bij gewone aandelen, die aan de aandeelhouders daarvan in beginsel gelijke stemrechten geven.
Voor eerdere blogartikelen van mijn hand over de aandeelhoudersovereenkomst, zie o.a.:
- Aandeelhoudersovereenkomst – zaak om goed te regelen;
- Leaver regelingen: wij zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan.
- Investeerder gevonden: waarop te letten?
- Term sheet participatie: belangrijk om goed bij stil te staan!
- Werk met stemrechtloze aandelen. Vaak is daarvoor o.a. wel een statutenwijziging nodig;
- Werk met certificaten van aandelen.
In dit blog artikel wordt in het kader van de zeggenschap houden ingegaan op punt 3, de stemrechtloze aandelen, terwijl hetgeen hierna wordt vermeld ook geldt voor gewone aandelen die worden overgedragen.
Zeggenschap behouden, rechten stemrechtloze aandelen volgens het Burgerlijk wetboek
Belangrijk is om te beseffen dat ook houders van stemrechtloze aandelen en certificaathouders bepaalde rechten hebben, die zijn beschreven in het Burgerlijk Wetboek (BW). Vaak zijn deze rechten gekoppeld aan een (minimum) percentage aandelenbelang.
Wilt u dus als eigenaar / aandeelhouder voorkomen dat een (nieuwe) aandeelhouder (van stemrechtloze aandelen) teveel aan zeggenschap of rechten verkrijgt, welke uit de wet voortvloeien, dan dient u ervoor te zorgen dat het aantal aandelen / aandelenbelang dat u overdraagt blijft onder het in het BW genoemde percentage.
Ik noem een aantal van deze percentages:
- Enquete verzoek indienen bij de Ondernemingskamer, indien 1 of meerdere aandeelhouders alleen of samen tenminste 10% van het geplaatste kapitaal (aandelen) houden (zie art. 2:346 lid 1 sub b BW voor de volledige tekst);
- Geschillenregeling: gedwongen overdracht van aandelen (art. 2:336 lid 1 BW), indien 1 of meerdere aandeelhouders alleen of samen tenminste 33,33% van het geplaatste kapitaal (aandelen) houdt, zie art. 2:24d lid 1 en lid 2 BW;
- Naast de geschillenregeling is het op grond van de uitkoopregeling (uitstoting) mogelijk om een vordering tot overdracht van aandelen in te stellen (art. 2:359c BW).
Deze regeling geeft degene die als aandeelhouder 95% of meer van het geplaatste kapitaal heeft en – bij een B.V. – ten minste 95% van de stemrechten in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) kan uitoefenen het recht alle overgebleven aandeelhouders gezamenlijk uit te kopen.
Het kan dus ook een overweging zijn om tenminste 95% van het geplaatste aandelenkapitaal en stemrechten te behouden, als men de mogelijkheid, om een vordering tot overdracht van aandelen in te stellen, wil behouden.
- Verzoeken om bijeenroepen AVA (indien tenminste 1% van het geplaatste kapitaal, art. 2:220 lid 1 BW).
Overige rechten van stemrechtloze aandelen
Andere rechten van de beoogde nieuwe aandeelhouder, waarmee u als oprichter / aandeelhouder rekening mee moet houden, als u aandelen overdraagt of er nieuwe aandelen worden uitgegeven:
- Vergaderrecht (recht AVA bij te wonen en daarin het woord te voeren, art. 2:227 lid 1 BW). Dit vergaderrecht kan niet in de statuten worden uitgesloten;
- Besluitvorming buiten vergadering AVA: instemming van alle vergadergerechtigden nodig, dus ook van de houders van stemrechtloze aandelen;
- Onderwerpen op agenda AVA te plaatsen (indien tenminste 1% van het geplaatste kapitaal, art. 2:224a lid 1 BW).
Zeggenschap behouden is dus een kwestie van uw rechten kennen en ook de rechten van eventuele nieuwe aandeelhouders.
Laat u vooraf goed adviseren.
Dan wordt u niet verrast nadat u met uw nieuwe aandeelhouders bent gaan samenwerken.
Zie ook dit beknopte artikel van de Rijksoverheid over de rechten van aandeelhouders.
Vragen over zeggenschap behouden bij overdracht van aandelen: bel of mail gerust.
Dit blog artikel geeft de verkoper van aandelen tips over zeggenschap behouden binnen zijn of haar onderneming. Vanuit de verkoper bezien.
Als beoogd nieuwe aandeelhouder kunt u er ook uw voordeel mee doen. Het kan reden zijn om een groter aandelenbelang te wensen, als u bepaalde rechten wenst te verkrijgen en/of invloed en zeggenschap binnen de onderneming wilt verkrijgen.
Voor meer kennis kunt u de kennisbank raadplegen. De kennisbank kent meer dan honderd artikelen die gaan over verkoop en koop van onderneming, samenwerking tussen aandeelhouders etc.
Deze website vermeldt ook een transactielijst en de aanbevelingen van cliënten en relaties met wie is samengewerkt.
Wilt u aandelen in uw onderneming verkopen?
Bellen kan rechtstreeks naar: 06 – 57644156. Mailen kunt u me via: info@schetsadvocatuur.nl
Graag ben ik u van dienst.
Berkel-Enschot, 27 september 2024
Auteur van dit artikel © :
mr. Enno Schets
Advocaat
Schets Advocatuur
013-5331752
06-57644156
Zie www.schetsadvocatuur.nl
Dit blog artikel is met aandacht geschreven, doch is algemeen van karakter en van informatieve aard. Deze algemene informatie kan niet of verminderd van toepassing zijn, zulks afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw situatie. Dit blog artikel dient derhalve niet als concreet juridisch advies te worden beschouwd. Elke situatie staat op zich en behoeft normaliter maatwerk. Schets Advocatuur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het gebruik en de gevolgen van het gebruik van de informatie uit dit blog artikel.
Deel dit artikel, kies uw platform!
Vraag of afspraak?
Voor vragen of een afspraak kan vrijblijvend contact worden opgenomen via:
- telefoonnummer 013-5331752 of 06-57644156;
- email: info@schetsadvocatuur.nl