Verrekening in contracten
Verrekening in contracten is een vorm van betaling. Of bedoeld om betaling te voorkomen. Veel ondernemers realiseren zich niet het belang van dit onderwerp.
Als u als ondernemer dit onderwerp verrekening in contracten niet goed contractueel heeft geregeld, kan u dat veel geld kosten.
Immers alsdan kan zich de situatie voordoen dat uw schuldenaar maar hoeft te roepen dat hij een vordering of claim op uw bedrijf heeft en dat hij deze verrekent met zijn schuld aan uw bedrijf.
En u dan? U heeft een terechte vordering op uw schuldenaar maar kan, als u dit niet goed contractueel heeft geregeld, (voorlopig) fluiten naar uw centen.
U moet als ondernemer achter uw geld aan, eventueel tot en met de rechter.
Indien dat nodig is, is het aldus belangrijk dat u verrekening contractueel goed heeft geregeld. Dat kan u helpen, ook als u voor de rechter zou komen te staan.
Handelsovereenkomsten en Algemene Voorwaarden
In veel contracten en in de kleine lettertjes (algemene voorwaarden) staat regelmatig – standaard – een artikeltje dat de (andere) contractspartij bevoegd is om een schuld aan uw bedrijf te verrekenen met een vordering die deze contractspartij op u heeft.
Als ondernemer adviseer ik u hiermee niet in te stemmen. Zoals gezegd: verrekening is een vorm van betaling. En u wilt toch normaliter alleen voor iets betalen als u het daarmee eens bent?
Als u bijvoorbeeld producten heeft besteld die u moet betalen, conform afspraak.
Of als u het inhoudelijk eens bent met een (tegen)vordering van uw debiteur.
En anders niet.
Verrekening – de wet
Verrekening is geregeld in artikel 6:127 BW. Het artikel luidt:
1. Wanneer een schuldenaar die de bevoegdheid tot verrekening heeft, aan zijn schuldeiser verklaart dat hij zijn schuld met een vordering verrekent, gaan beide verbintenissen tot hun gemeenschappelijk beloop teniet.
2. Een schuldenaar heeft de bevoegdheid tot verrekening, wanneer hij een prestatie te vorderen heeft die beantwoordt aan zijn schuld jegens dezelfde wederpartij en hij bevoegd is zowel tot betaling van de schuld als tot het afdwingen van de betaling van de vordering.
3. De bevoegdheid tot verrekening bestaat niet ten aanzien van een vordering en een schuld die in van elkaar gescheiden vermogens vallen.
Cruciaal hierbij is dat uit (de toelichting op) deze wetgeving volgt dat (vrijwel) alle vereisten, zoals de wet deze noemt, van regelend recht zijn!
Via een contract kan dus van dit wetsartikel worden afgeweken en dat is dus rechtsgeldig.
En dat contractueel afwijken van de vereisten, die artikel 6:127 BW opnoemt, gebeurt veelvuldig.
Voor u als ondernemer is het dus belangrijk om hierop alert zijn. Anders kan het zijn dat u “op voorhand reeds” (contractueel) betalingen door uw schuldenaar, via verrekening in contracten, heeft toegestaan, terwijl u het helemaal niet eens bent met een bepaalde vordering van uw schuldenaar.
Verrekening in contracten bij bedrijfsovername
Ook bij onderhandelingen over bedrijfsovername (inzake de koopovereenkomst (ver)koop aandelen of activa) levert dit onderwerp verrekening steevast discussie op.
De advocaten van koper willen steevast claims uit garanties kunnen verrekenen met een door verkoper verstrekte lening of zekerheden.
Op zich snap ik dat. Maar ik ben van mening dat wel eerst moet vaststaan dat de claim / vordering van de koper (in voorkomend geval) terecht is.
Zie ook dit eerdere blog artikel over verrekening bij bedrijfsovername.
Potentiële oplossingen voor verrekening in contracten
Oplossingen voor verrekening in contracten. Spreek met koper of wederpartij af dat:
- Voor rechtsgeldige verrekening moet zijn voldaan aan alle vereisten van artikel 6:127 BW;
- Rechtsgeldige verrekening akkoord is, indien partijen over en weer vooraf de te verrekenen vorderingen schriftelijk hebben erkend (en hebben vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst);
- Rechtsgeldige verrekening akkoord is, indien dit volgt uit een bindend vonnis.
Vragen over verrekening in contracten: bel of mail gerust.
Dit blog artikel geeft tips over verrekening in contracten, algemene voorwaarden en bij bedrijfsovername. Schets Advocatuur heeft veel ervaring met handelscontracten, algemene voorwaarden en met de juridische begeleiding bij bedrijfsoverdracht.
U kunt mij bellen via: 06- 57644156. Mailen kan naar: info@schetsadvocatuur.nl
Ik ben u bij het opstellen van handelscontracten, algemene voorwaarden en bij bedrijfsovername graag van dienst. Bedoeling is om eventuele problemen of risico’s zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
Berkel-Enschot, 19 juli 2024
Auteur van dit artikel © :
mr. Enno Schets
Advocaat
Schets Advocatuur
013-5331752
06-57644156
Zie www.schetsadvocatuur.nl
Dit blog artikel is met aandacht geschreven, doch is algemeen van karakter en van informatieve aard. Deze algemene informatie kan niet of verminderd van toepassing zijn, zulks afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw situatie. Dit blog artikel dient derhalve niet als concreet juridisch advies te worden beschouwd. Elke situatie staat op zich en behoeft normaliter maatwerk. Schets Advocatuur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het gebruik en de gevolgen van het gebruik van de informatie uit dit blog artikel.
Deel dit artikel, kies uw platform!
Vraag of afspraak?
Voor vragen of een afspraak kan vrijblijvend contact worden opgenomen via:
- telefoonnummer 013-5331752 of 06-57644156;
- email: info@schetsadvocatuur.nl