Term sheet betekenis. Bij een bedrijfsovername zien we dat steeds vaker een term sheet wordt gebruikt. Wat is de betekenis daarvan? Is het gebruik van een term sheet een goed idee?

Eind 2024 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan over dit onderwerp: term sheet betekenis. Wat betekent het? Is er een definitieve overeenkomst tot stand gekomen? Of is de term sheet (slechts) te zien als het uitgangspunt voor de (uiteindelijke) overeenkomst?

Ik leg het voor u uit.

Uitspraak rechtbank Amsterdam

De feiten

Partijen (Nuts Groep en NFI) wilden met elkaar gaan samenwerken. Zij tekenden een term sheet. Partijen onderhandelden daarna o.a. over een aandeelhoudersovereenkomst en zij richtten samen een BV op. Er werden gesprekken gevoerd over de (beoogde) samenwerking en daaraan werd (deels) uitvoering gegeven.

Nuts Groep geeft in oktober 2021 aan de gesprekken on hold te willen zetten. Want de gepresenteerde samenwerkingsmodellen strijden volgens Nuts Groep met het begrip ‘bemiddelen’ in de zin van art. 1:1 Wft en/of art. 4:19 Wft.

Partijen komen niet tot een oplossing. Volgens Nuts Groep blijft het risico bestaan dat Nuts Groep in strijd handelt met de Wet op het financieel toezicht
NFI reageert hierop door per e-mail aan te geven het niet eens te zijn met het afbreken van de onderhandelingen en vordert schadevergoeding.

Standpunt eiseres NFI

NFI grondt haar vordering primair op wanprestatie. Dus NFI is van mening dat een (bindende) overeenkomst met Nuts Groep tot stand is gekomen.

Volgens NFI is door Nuts Groep geen uitvoering gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst zoals deze is overeengekomen in de ondertekende term sheet en het bijbehorende businessplan. Zo zijn er geen leads aangeleverd ten behoeve van het afsluiten van verzekeringen. Hiertoe had Nuts Groep zich door het ondertekenen van de term sheet verplicht. Ook heeft de livegang van [bedrijf] niet plaatsgevonden zoals was afgesproken.

Subsidiair grondt NFI haar vorderingen op het onrechtmatig afbreken van onderhandelingen door Nuts Groep.

Verweer Nuts groep

Nuts Groep voert verweer. Zij betwist jegens NFI tekort te zijn geschoten in de nakoming van enige verplichting dan wel onrechtmatig jegens NFI te hebben gehandeld. Het stond haar in de gegeven omstandigheden vrij om in februari 2022 de onderhandelingen af te breken.

De samenwerking zoals beschreven in de term sheet bleek Wft technisch niet mogelijk te zijn. Van Nuts Groep kon niet worden verlangd dat zij een beoogde samenwerking aangaat die strijdig is met de Wft.

De term sheet bevat volgens Nuts Groep slechts een intentie om tot een samenwerking te komen en brengt hooguit een inspanningsverbintenis met zich mee, geen resultaatsverplichting.
Tot een definitieve samenwerkings(overeenkomst) is het niet gekomen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank verwijst voor de vraag hoe een schriftelijke overeenkomst dient te worden uitgelegd (term sheet betekenis) naar de zgn. Haviltex formule. Zie daartoe mijn blog: Haviltex bij koopovereenkomst aandelen: leg uit via duidelijke bijlagen!

De rechtbank:
– een term sheet bestaat in de regel uit een opsomming van hoofdlijnen die partijen in een beoogde samenwerking en in de nog definitief te sluiten nadere (samenwerkings)overeenkomst terug willen laten komen.
– uit de aard van een dergelijke overeenkomst volgt dat partijen daarin in beginsel hun intentie om tot een samenwerking te komen kracht bijzetten en hoofdlijnen benoemen waarlangs deze samenwerking vorm dient te krijgen.
– door overeenstemming te bereiken over een dergelijke term sheet ontstaat in beginsel geen afdwingbare verplichting tot het aangaan van de samenwerking, maar slechts een inspanningsverbintenis om tot die beoogde samenwerking te komen.

De rechtbank verder: “Dat partijen in dit specifieke geval en in weerwil van de aard van een dergelijke overeenkomst wel al concrete afdwingbare verplichtingen hebben willen overeenkomen met het bereiken van overeenstemming over de term sheet, is niet uit de tekst van de term sheet af te leiden.. Ook heeft NFI onvoldoende andere omstandigheden gesteld waaruit een dergelijke bedoeling kan worden afgeleid.”.

Conclusie (volgens de rechtbank in deze zaak) inzake het onderwerp van dit blog (term sheet betekenis): de term sheet wordt (in beginsel) gezien als een opsomming van hoofdlijnen. Die geen afdwingbare verplichting betreft tot het aangaan van de beoogde overeenkomst. Het betreft een inspanningsverbintenis om tot de beoogde overeenkomst te (gaan) komen.

Ikzelf meen dat dit soort dossiers over het onderwerp van dit blog (term sheet betekenis) soms (erg) lastig kunnen liggen.
Zelf denk ik, gebaseerd op langjarige ervaring, dat partijen de vrijheid van onderhandelen moeten (kunnen) hebben totdat ieders handtekening onder de definitieve koopovereenkomst (of andersoortige overeenkomst) is gezet.
Want dan zijn pas zijn beide partijen tevreden met het onderhandelingsresultaat. Hetgeen beide partijen bekrachtigen middels het ondertekenen van de definitieve overeenkomst.

Wil de ene partij binding bereiken en de andere partij (nog) niet, en bestaat daarover geen consensus, dan zal dat kunnen leiden tot discussie over de uitleg van documenten zoals een term sheet of een letter of intent.

Term sheet vanuit de verkoper van een bedrijf

Wilt u uw bedrijf verkopen en heeft u de juiste kandidaat koper gevonden, dan zult u de beoogde transactie willen vastleggen. Tenminste op hoofdlijnen. Of meer dan dat.
Wat is dan zoal belangrijk?
Leg als verkoper zo helder mogelijk de belangrijke onderwerpen van de beoogde transactie vast. Denk onder andere aan:

  • Partijen
  • Onderwerp transactie
  • Koopsom
  • Transactie structuur / mechanisme
  • Financieringsstructuur
  • Betrokkenheid DGA verkoper / personeel
  • Geheimhouding

Werk verder met zo weinig mogelijk voorbehouden en opschortende voorwaarden. Neem een helder tijdspad op.
Verder is de formulering van de term sheet cruciaal. Dat is een beetje het geheim van de smid. Desgewenst kan ik u hierbij van dienst zijn.
Ik merk wel op dat voor een zoveel mogelijk bindende term sheet normaliter de medewerking van de beoogd koper is vereist.
Deze beoogd koper staat nog aan het begin van het kooptraject, zal nog een boekenonderzoek willen doen, waarschijnlijk financiering moeten aanvragen etc.
Dus dat u als beoogd verkoper van uw bedrijf zo nodig genoegen zult moeten nemen met een meer vrijblijvende term sheet, is niet heel onwaarschijnlijk.
Een koper zal zich normaliter pas verder en meer bindend willen vastleggen als het zgn. due diligence onderzoek (tenminste) de juistheid van de eerder verschafte (financiële) gegevens heeft bevestigd, een beter beeld van de onderneming heeft gegeven en er geen of zo weinig mogelijk “lijken uit de kast” zijn gekomen.

Term sheet vanuit de koper van een bedrijf

Ik noemde de positie van de koper van een bedrijf hierboven al. De koper zal veelal ook wel een term sheet of LOI willen tekenen met vermelding met de – op dat moment – overeengekomen opsomming van hoofdzaken. Immers een koper heeft de intentie het bedrijf te kopen en wil dus ook een zekere binding bereiken. Om daarna kosten te moeten gaan maken, de onderneming te gaan onderzoeken etc.
Als de beoogd koper nog geen definitieve binding wil bereiken, adviseer ik te werken met voorbehouden en opschortende voorwaarden, alsmede bijvoorbeeld een (lange) lijst van veronderstellingen of aannames in de term sheet of LOI op te nemen. Die de beoogd koper in het due diligence onderzoek wil onderzoeken en bevestigd wil zien. Alvorens verdere stappen in het koopproces te zetten.
Ook hier geldt dat de formulering van de term sheet of LOI cruciaal is.

Term sheet ten opzichte van een Letter of Intent (LOI, intentieovereenkomst)

De letter of intent / intentieovereenkomst (LOI) is een meer uitgeschreven document en lijkt (mede daardoor) meer op een koopovereenkomst. Doch is dat doorgaans (nog) niet. Afhankelijk ook weer van de formulering, de inhoud en soms ook afhankelijk van de wijze hoe partijen na ondertekening van de LOI met elkaar (zijn) omgegaan.
De term sheet is een meer puntsgewijs overzicht, zonder dat veel aandacht wordt besteed aan de overwegingen of aan het uitschrijven van de specifieke bedoelingen van partijen. Hoewel ook dat weer per term sheet kan verschillen.

Vragen over een termsheet of een LOI bij bedrijfsovername: bel of mail me gerust.

Dit blog artikel geeft degene die een term sheet wil (laten) opstellen / beoordelen of de beoogd verkoper of koper van een bedrijf tips over de term sheet, de betekenis daarvan en over het gebruik van een term sheet.

Over zowel de term sheet als de LOI bevat de kennisbank meer blog artikelen.

Wilt u uw onderneming verkopen of een onderneming kopen? Heeft u een term sheet nodig? Heeft u vragen over het onderwerp van dit blog (term sheet betekenis)?
Bellen kan naar: 06- 57644156. Mailen kan naar: info@schetsadvocatuur.nl

Gaarne ben ik u van dienst.

Berkel-Enschot, 25 februari 2025
Auteur van dit artikel © :
mr. Enno Schets
Advocaat
Schets Advocatuur
013-5331752
06-57644156
Zie www.schetsadvocatuur.nl

Dit blog artikel is met aandacht geschreven, doch is algemeen van karakter en van informatieve aard. Deze algemene informatie kan niet of verminderd van toepassing zijn, zulks afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw situatie. Dit blog artikel dient derhalve niet als concreet juridisch advies te worden beschouwd. Elke situatie staat op zich en behoeft normaliter maatwerk. Schets Advocatuur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het gebruik en de gevolgen van het gebruik van de informatie uit dit blog artikel.

Wie is Enno Schets?

Advocaat Enno Schets

Welkom op mijn website! Ik ben Enno Schets en vanaf 1991 werkzaam als advocaat. Sinds 1998 houd ik me bezig met de juridische begeleiding van verkopers en kopers bij bedrijfsovername, met begeleiding bij deelnemen / werknemersparticipatie in bedrijven, bedrijfsmatige (ver)huur en met commerciële contracten. Omdat geen dossier hetzelfde is, maak ik veel mee. Daarover schrijven is leuk. De blogs met tips worden gewaardeerd. Bij vragen of voor advies, bel of mail me gerust. Zie de contactgegevens. Veel leesplezier!

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u weten hoe wij omgaan met uw persoons gegevens? Bekijk onze Privacy Policy.

Zijn er nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

013-5331752
06-57644156
info@schetsadvocatuur.nl

U zoekt?

Deel dit artikel, kies uw platform!

Bekijk ook de andere artikelen

advocaat Berkel-Enschot

Vraag of afspraak?

Voor vragen of een afspraak kan vrijblijvend contact worden opgenomen via: