Nieuw: nu zelf procederen online bij de eKantonrechter

Zelf procederen burgers: zelf online procederen bij eKantonrechter

Sinds begin juli 2014 kunnen burgers zelf gaan procederen door online een rechtszaak bij de eKantonrechter te starten, voeren en volgen. De eKantonrechter behandelt relatief eenvoudige geschillen op het gebied van ‘wonen, werken en winkelen’. De procedure verloopt bij zelf procederen online ook (verder) digitaal. De mondelinge behandeling bij zelf gaan procederen blijft gehandhaafd.

Heeft u een vraag hierover, advies nodig of bijvoorbeeld een (concept) overeenkomst, bel dan vrijblijvend naar 06-57644156 of mail naar info@schetsadvocatuur.nl – ik ben u graag van dienst!

Zelf procederen bedrijven: binnenkort ook toegang tot de eKantonrechter

Binnenkort krijgen ook bedrijven voor zelf procederen toegang, aldus de overheid. Als een burger samen met een bedrijf een rechtszaak wil starten, moet hij nog even geduld hebben. Er is gekozen voor een gefaseerde invoering om te kijken of alles naar behoren werkt.

Zelf procederen – werkwijze

Partijen die kiezen voor zelf een procedure starten leggen samen een geschil online voor aan de eKantonrechter. De rechter beoordeelt of het geschil geschikt is voor deze procedure. Deze snelle vorm van rechtspraak is alleen mogelijk voor zaken waarbij geen uitgebreid feitenonderzoek of getuigenverhoor nodig is. De eKantonrechter doet binnen acht weken uitspraak. Zaken kunnen vanuit het hele land digitaal worden ingediend.

Zelf procederen – meer informatie

De eKantonrechter behandelt online geschillen tussen burgers en/of bedrijven, bij zelf procederen. Denk daarbij aan huurkwesties, burenruzies, arbeidsgeschillen en klachten over geleverde producten of diensten. Hieronder vallen bijvoorbeeld contracten tot maximaal € 25.000,–, huur,- en arbeidskwesties.

De procedure bij zelf een procedure starten verloopt geheel online, met uitzondering van de mondelinge behandeling door de rechter tijdens de zitting.
Update 3 november 2021: zie deze pagina.

Kenmerken van de eKantonrechter bij online zelf procederen

  • Bij twijfel kan men toch online een zaak starten. De rechter beoordeelt of het geschil in aanmerking komt voor de eKantonprocedure.
  • Om toegang te krijgen tot de eKantonrechter moeten partijen het er over eens zijn dat zij beide het geschil aan de eKantonrechter willen voorleggen. Als partijen het hier niet over eens zijn, hoeft de andere partij niets te doen. Er wordt dan geen zaak gestart.
  • Hoger beroep is in de eKantonrechterprocedure niet mogelijk.
  • Zaken kunnen vanuit het hele land worden ingediend, maar de behandeling en de zitting vinden plaats in ‘s-Hertogenbosch en Rotterdam.
  • U betaalt griffierecht, variërend van thans € 77,- tot € 923,-. Zie: http://www.rechtspraak.nl/Procedures/Tarieven-griffierecht/Pages/Griffierecht-sector-Kanton.aspx
    De rechter beoordeelt namelijk of het geschil in aanmerking komt voor de eKantonprocedure.
  • Wilt u weten of uw geschil geschikt is voor een eKantonprocedure? U kunt uw geschil altijd online indienen. Zie: https://siam.rechtspraak.nl/aselectserver/server/rvdr_saml20_ists?rid=R853E41ACA30026C6DDF7C17CBF15990FC3136A7C&requestorfriendlyname=eherkenning

Modernisering rechtspraak

De rechtspraak wordt gemoderniseerd. Dat is een prima plan. Zelf een procedure beginnen is mooi; ervaring bij procederen helpt. Schets Advocatuur is u graag bij zelf gaan procederen van dienst, bij het bepalen van de beste (proces)strategie, om uw kansen te verbeteren. Ook inhoudelijk helpen we u met uw (proces)dossier, het hanteren van de juiste feitelijke en juridische argumenten, in de juiste volgorde en waar gewenst zijn we u graag van dienst bij het opstellen van uw procestukken. Procederen of zelf gaan procederen: soms moet het.

Bron voor dit artikel: Nieuwsbrief 5 juni 2014 van rechtspraak.nl

Berkel-Enschot, 11 juli 2014.
Auteur van dit artikel © :
mr. Enno Schets
Advocaat
Schets Advocatuur
013-5331752/06-57644156
Zie www.schetsadvocatuur.nl

Zijn er nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

013-5331752
06-57644156
info@schetsadvocatuur.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u weten hoe wij omgaan met uw persoons gegevens? Bekijk onze Privacy Policy.

U zoekt?

Deel dit artikel, kies uw platform!

Bekijk ook de andere artikelen

advocaat Berkel-Enschot

Vraag of afspraak?

Voor vragen of een afspraak kan vrijblijvend contact worden opgenomen via: