Pensioen bij bedrijfsovername

Pensioen bij bedrijfsovername. Bij bedrijfsovername van ondernemingen spelen een groot aantal facetten een rol die bepalen of een transactie tot stand moet komen. Specialisten zijn veelal noodzakelijk. Om tot verantwoorde (des)investeringsbeslissingen te komen. De arbeidsrechtelijke aspecten vormen een belangrijk onderdeel in het beslissingsproces. De pensioenregeling van de werknemers is daarbij vaak een complicerend element.

Bij een bedrijfsovername wordt veelal een due diligence onderzoek uitgevoerd. Om inzicht te krijgen in de mogelijke risico’s. Pensioenonderzoek mag daarbij niet ontbreken. Omdat dit voor een koper bij bedrijfsovername verstrekkende financiële gevolgen kan hebben. Enkele voorbeelden zijn hierna opgenomen.

Heeft u een vraag hierover, advies nodig of bijvoorbeeld een (concept) overeenkomst, bel dan vrijblijvend naar 06-57644156 of mail naar info@schetsadvocatuur.nl – ik ben u graag van dienst!

Verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds

Zowel de verkoper als de koper kunnen te maken krijgen met een verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds. Het is uiteraard van belang om inzicht te hebben in de hieraan verbonden (financiële) gevolgen. Dit pensioen bij bedrijfsovername aspect speelt tevens bij de afsplitsing van een bedrijfsonderdeel. Door de fusie of overname kan ook een overgang naar een ander verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds noodzakelijk zijn. Medewerkers kunnen hierdoor worden geraakt in hun pensioenvooruitzicht. Het gevolg daarvan kan zijn dat partijen geconfronteerd worden met kostbare compensatieverplichtingen inzake pensioenregelingen.

Pensioen bij bedrijfsovername: pensioencontract

Veelvuldig blijkt dat door een beoogde fusie of overname het voor de medewerkers bestaande (collectieve) pensioencontract niet kan worden voortgezet. De pensioenovereenkomst tussen werkgever en werknemer blijft bij een overname veelal van toepassing. Dat geldt ook voor de verplichting van de werkgever deze bij een pensioenuitvoerder onder te brengen. Een nieuw pensioencontract is vaak noodzakelijk om hieraan invulling te geven. De positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers kan hierbij voor complicaties en aanvullende kosten zorgen.

Pensioen bij bedrijfsoverdracht: kansen

Een fusie of overname biedt ook kansen op pensioengebied. Specifieke regelgeving maakt het mogelijk om het fusie & overname proces te gebruiken voor een wijziging. Of voor een harmonisatie van de pensioenregeling. Alleen door in een vroegtijdig stadium een gedegen pensioenanalyse van de gevolgen van een fusie of overname te maken kunnen deze kansen optimaal worden benut.

Gommer & Partners Pensioen Advocaten

Vanaf de start in 2001 zijn de advocaten van Gommer & Partners volledig gericht op het oplossen van pensioenvraagstukken en pensioen bij bedrijfsovername. Dus ook bij fusies en overnames. Inzet is te voorkomen dat achteraf problemen ontstaan. Over de uitvoering en structurering van de transactie. Kostbare corrigerende maatregelen worden daarmee vermeden.

Wilt u meer informatie over pensioen bij bedrijfsovername en de ondersteuning hierbij? Door Gommer & Partners Pensioen Advocaten? Voor contact bel: telefoonnummer: 013-5070740. Of mail naar pensioen@gommeradvocaten.nl

Berkel-Enschot, 29 augustus 2014.
mr. Enno Schets
Advocaat
Schets Advocatuur
013-5331752/06-57644156
Zie www.schetsadvocatuur.nl

Zijn er nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

013-5331752
06-57644156
info@schetsadvocatuur.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u weten hoe wij omgaan met uw persoons gegevens? Bekijk onze Privacy Policy.

U zoekt?

Deel dit artikel, kies uw platform!

Bekijk ook de andere artikelen

advocaat Berkel-Enschot

Vraag of afspraak?

Voor vragen of een afspraak kan vrijblijvend contact worden opgenomen via: