Uiterste betaaltermijn – nieuwe wet
Op 1 juli 2017 is de Wet uiterste betaaltermijn in werking getreden. Grote ondernemingen hanteren veelvuldig betaaltermijnen van meer dan zestig dagen naar mkb en zelfstandige ondernemers. Voornoemde wet beoogt deze lange betaaltermijnen van grote ondernemingen aan banden te leggen.
Heeft u een vraag hierover, advies nodig of bijvoorbeeld een (concept) overeenkomst, bel dan vrijblijvend naar 06-57644156 of mail naar info@schetsadvocatuur.nl – ik ben u graag van dienst!
Uiterste betaaltermijn – inhoud wet
Ingevolge de Wet uiterste betaaltermijn kan in een overeenkomst tussen een grote onderneming (als afnemer) en een mkb onderneming of zelfstandig ondernemer (als leverancier of dienstverlener) geen langere betaaltermijn dan 60 dagen worden overeengekomen. Zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2017-170.html
Uiterste betaaltermijn – handelen in strijd met de wet
Indien grote bedrijven alsnog overeenkomsten met betaaltermijnen langer dan 60 dagen afsluiten, dan gelden deze als nietig. En wordt de betaaltermijn van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen.
Uiterste betaaltermijn – gevolgen handelen in strijd met de wet
Indien de afnemers/grote bedrijven de factuur eerst na 30 dagen betalen, is van rechtswege de wettelijke handelsrente verschuldigd. Dit gerekend over de periode na overschrijding van de termijn van 30 dagen.
Uiterste betaaltermijn – bestaande overeenkomsten
Voor bestaande overeenkomsten geldt overgangsrecht van 1 jaar. De huidige regeling blijft derhalve ten aanzien van bestaande overeenkomsten tot 1 jaar na inwerkingtreding van de nieuwe regeling (dus tot 1 juli 2018) gelden. Op dit moment geldt voor bestaande overeenkomsten nog een standaardtermijn van dertig dagen. Deze mag worden uitgebreid naar zestig dagen.
Gelet op het bovenstaande is voor grote ondernemingen die diensten of leveringen afnemen van mkb ondernemingen of van zelfstandig ondernemers verstandig om bestaande overeenkomsten en algemene voorwaarden aan deze nieuwe wet aan te passen.
Indien deze contracten dan ook nog in de praktijk worden nagekomen, worden mkb ondernemingen en zelfstandig ondernemers daarmee zeer geholpen. Omzet is immers pas daadwerkelijk omzet indien deze is betaald.
Berkel-Enschot, 18 juli 2017
Auteur van dit artikel © :
mr. Enno Schets
Advocaat
Schets Advocatuur
013-5331752
06-57644156
www.schetsadvocatuur.nl
Deel dit artikel, kies uw platform!
Vraag of afspraak?
Voor vragen of een afspraak kan vrijblijvend contact worden opgenomen via:
- telefoonnummer 013-5331752 of 06-57644156;
- email: info@schetsadvocatuur.nl